Adesea am primit întrebări cu privire la caligrafie și în articolul de azi mi-am propus să răspund la câteva în speranța că îți va fi util.
Un practicant al caligrafiei poate fi oricine vrea să încerce ceva nou și e dornic să învețe. Caligrafia este una dintre cele mai simple forme de expresie artistică pe care le poți face acasă, iar asta mi se pare minunat fiindcă o face la îndemâna. Nu înclinația artistică primează aici, creativitatea o cultivăm, ochiul în antrenăm, ci familiarizarea cu instrumnetul de lucru și stăpânirea tehnicii de scriere. Trebuie doar să înțelegi principiile care stau în spatele literelor, să înveți să folosești tocul cu penița și să exersezi pentru a-ți antrena mâna.
Caligrafia este percepută în mai multe feluri. Vorbesc despre asta mai pe larg în acest articol, dar pe scurt, fenomenul caligrafic care a renăscut în ultimii ani cu prilejul rețelelor sociale se referă la scrierea artistică cu tocul și penița. Astfel, nu lizibilitatea scrisului nostru de zi cu zi ne interesează, ci arta scrisului, acele litere scrise de mână cu instrumente de lucru inedite pentru era noastră digitală, litere decorative lucrate cu migală în tehnica peniței.
Pentru mine caligrafia a început ca un hobby relaxant ca să mă ajute să navighez stresul din facultate. Caligrafia poate fi timpul pe care ți-l dedici ție să încerci ceva nou, să-ți explorezi creativitatea, să fii acolo pe hârtie doar tu, penița și liniile trasate.
- hobby relaxant
Caligrafia este o activitate ideală să te concentrezi pe momentul prezent și să îți pui pauză în bruiajul de gânduri și task-uri care ne bântuie zi de zi. De altfel, acesta este punctul comun dintre caligrafie și meditație.
- antrenezi răbdarea și attention span-ul
Caligrafia este despre răbdare: răbdare cu tine ca să asimilezi și rafinezi în timp tehnica de lucru, dar și răbdare cu literele datorită ritmului lent al scrierii. De asemenea, atâta social media cât consumăm zi de zi și-a lăsat amprenta asupra noastră. Parcă uneori nici să ne uităm la un film nu ave răbdare fără să vrem să ne verificăm telefonul măcar o dată. Chiar discutam cu o prietenă psiholog despre această problemă și a spunea că altă rezolvare nu este decât să ne concentrăm doar pe o sarcină și să o facem pe aceea fără multitasking ca să ne mărim attention span-ul. Aici m-am gândit eu că intervine caligrafia. Poate că sună clișeic, dar adevărul e că atunci când te pui să lucrezi cu penița pe hârtie te concentrezi doar pe acea activitate pe care o ai în desfășurare și pierzi noțiunea timpului.
- încerci o activitate inedită
Când ai încercat ceva nou ultima dată? Pare că reușim să ne facem timp pentru asta mult prea rar, mai ales pentru boost-ul de entuziasm pe care-l primim și care ne sparge monotonia.
- dezvolți manualitatea
Atenția la detalii și lucrul cu migală sunt elemente-cheie ale caligrafiei, după părerea mea. Tehnica scrierii cu penița flexibilă îți dă șansa să reintri în contact cu hârtia în această lume digitală în care trăim și să îți antrenezi musculatura mâinii și asta se poate extrapola la domeniul tău de activitate.
- explorezi latura creativă
Cu toții avem o latură creativă indiferent de cât de anti-talent ne-am considera. Eu văd creativitatea ca pe un mușchi care trebuie antrenat ca oricare altul. Îți spun cu mâna pe inimă că este extrem de satisfăcător să te uiți la creațiile tale caligrafice, să te uiți cu mândrie la evoluția ta și ce ai reușit să îndeplinești odată ce ți-ai propus asta. Să nici nu mai vorbesc despre aplicațiile caligrafiei și cadourile pe care le poți crea și dărui celor dragi.
Cum creezi litere armonioase cu tocul și penița flexibilă? Cu cu rădare, perseverență, atenție la detalii și interes. Trebuie să ai răbdare cu tine, în primul rând, fiindcă nu poți crea litere caligrafice elegante peste noapte. Există un proces ale cărui etape nu le poți sări și totul are un ritm. Rezultatele apar doar după practică, dar nu orice fel de practică, ci antrenament cu tehnica de lucru potrivită. Cu interes față de literele tale îți vei putea rafina ochiul critic și tehnica de scriere în timp pentru a obține rezultate din ce în ce mai bune.
Primul pas în caligrafia pentru începători este alegerea instrumentelor de lucru potrivite. Ai nevoie de toc drept sau oblic, peniță flexibilă, cerneală și hârtie netedă de calitate. Apoi trebuie să înveți să folosești acele instrumente de caligrafie, să stai corect la masa de lucru, să înțelegi cum funcționează literele și să deprinzi tehnica de scriere ca să ai o bază solidă a execuției literelor. Am detaliat în acest articol Primii Pași în Caligrafie pe larg. Poate te interesează și 3 Greșeli pe care le Faci când Vrei să Înveți Caligrafie Modernă și Cum să le Eviți
Îți poți începe călătoria creativă în scrierea modernă cu penița alături de mine. Comandă setul complet pentru începători Ghidul Caligrafului Începător. Citește aici tot ce conține.