Caligrafia. Poate ai văzut un filmuleț pe social media, ți-a atras atenția o poză pe Pinterest, ai auzit vorbindu-se despre ea sau pur și simplu ești acum în căutarea unei activități inedite de a-ți petrece timpul liber analog, fără ecrane. În oricare situație te-ai regăsi, ești la locul potrivit pentru a afla tot ce trebuie să faci ca să începi.
- Ce înseamnă caligrafie pentru tine?
Ți-ar plăcea să încerci și tu caligrafia, dar de unde începi? Chiar de la cum o vezi tu. Acesta este un prim pas esențial fiindcă poate cu ce asociezi tu termenul nu este de fapt la ce se referă el. Ce imagine a literelor caligrafice pe care vrei să le înveți îți vine în gând? Poate tot ce vrei tu este să scrii în notițele zilnice mai citeț cu pixul și atunci ai nevoie de un curs de îndreptare a scrisului de mână sau să cauți sfaturi despre cum să îți îmbunătățești scrisul de mână uzual. Nu e absolut nimic în neregulă cu asta, dar caligrafia e mai mult decât atât, ea este o scriere cu tradiție, cu valențe artistice și multe stiluri de scriere. Poți citi un articol în care am dezbătut acest aspect mai pe larg aici.
Dacă aceasta din urmă te interesează, treci la pasul următor. - Ce stil vrei să înveți?
Există o mare paletă de stiluri de caligrafie. Ție care ți-a atras atenția? Pe internet o popularitate mare o are stilul modern (litere caligrafice ca în poza de mai jos), stilul de caligrafie englezească Copperplate, stilul Spencerian de caligrafie americană, stilurile tradiționale din familia Goticului (cel pe care îl asociem adesea cu manuscrisele medievale), caligrafia gesturală și așa mai departe. Alege stilul care îți place și pe care vrei acum să îl înveți.
- Alege materialele potrivite.
Instrumentele de lucru se aleg în funcție de stilul ales. Ele nu sunt one match for all. Caligrafie modernă poți face cu tocul și penița flexibilă sau cu brush pen-ul. La stilurile Copperplate sau Spencerian vei folosi o peniță flexibilă în toc, iar la cele medievale o peniță teșită (cu vârful drept), iar la cea gesturală pensula sau trăgătorul, printre altele.
Recomandarea mea caldă este să nu alegi cantitativ instrumentele de lucru, ci calitativ fiindcă asta se va reflecta și în calitatea execuției tale (a rezultatelor pe care le vei obține cu ele). - Alege de unde înveți.
Materialele de lucru nu fac magia singure. Acum trebuie să canalizezi entuziasmul de încerca și în informația cu privire la cum să folosești aceste instrumente și care e tehnica de lucru. Trebuie apoi să deslușești normele caligrafice ale stilului ales fiindcă literele tale nu pot fi armonioase dacă nu știi ce se întâmplă acolo pe hârtie cu ele.
Alege pe cineva cu a cărui abordare rezonezi și mai ales al cărui stil îți place. Mă refer aici la propunerea de caligrafie pe care o are (spre exemplu, la caligrafie modernă cu penița eu le propun începătorilor acest alfabet caligrafic din poza de mai jos). Nu alege un astfel de stil care nu îți place și nu te entuziasmează fiindcă atunci nu îți vei mai vărsa toată pasiunea în practica ta caligrafică și ar fi păcat.
Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a învăța caligrafie. Alege ce îți place, adună materialele și învață să le folosești, caută explicațiile și îndrumările tehnice de care ai nevoie fiindcă fără ele doar vei trasa linii aleatorii și la întâmplare cu instrumentul ales de tine.
Dacă ți-ar plăcea să înveți alături de mine, un punct de început este setul Ghidul Caligrafului Începător. Acest kit are tot ce ai nevoie pentru a învăța caligrafie cu penița flexibilă la tine acasă. Click aici pentru a citi despre manualul de caligrafie, caietele de practică și instrumentele de lucru.
Dacă ai luat deja tocul în mână
și dorești să îți șlefuiești execuția, să-ți antrenezi ochiul sau simți ca ai goluri în fundația ta pe care ți-ai dori să le umpli, îți stau la dispoziție pentru sesiunile de mentorat.