Ți-ai cumpărat primele materiale pentru kitul tău de caligrafie. Ții pentru prima dată în mână tocul și penița flexibilă. Cunosc entuziasmul tău. Parcă îl resimt și eu acum. Cu același entuziasm deschizi călimara cu cerneală, iei o coală de hârtie și te avânți să umpli penița cu cerneală. Încerci să trasezi o linie, dar ce să vezi … doar o pată de cerneală se imprimă pe hârtie. De-aici la “Penița mea e stricată!” sau frământarea că nu faci ceva bine mai e doar un pas. Mă bucur că ești aici, cu dorința de a învăța și sper să te bucuri de tot ce aduce scrierea caligrafică, dar până acolo, trebuie să știi că penițele noi trebuie pregătite pentru prima utilizare.
Toate penițele noi au un strat protector menit să împiedice ruginirea după finalizarea procesului de producție. Acest înveliș împiedică fluxul cernelii, curgerea ei prin peniță. Astfel, cerneala nu se așează bine pe suprafața metalică a peniței, ci se adună sub forma unor picături.
Pentru o curgere cursivă a cernelii pe durata scrierii va trebui să îndepărtezi acest strat protector din fabrică. Iată aici câteva metode:
- Curățarea cu Pastă de Dinți:
Poți folosi o periuță de dinți veche sau un bețișor pentru urechi. Nu uita să clătești ulterior penița cu apă și să o ștergi.
- Curățarea cu Săpun Lichid sau Soluție de Curățarea a Geamurilor:
Câteva metode pe care le-am observat folosite din ce în ce mai des. Nu uita să clătești ulterior cu apă curată.
- Încălzirea Peniței la Flacără:
Treci penița prin flacăra unui chibrit, lumânări sau a unei brichete printr-o mișcare de înainte și înapoi preț de câteva secunde. O metodă folosită “din bătrâni” pe când se făcea caligrafie în școlile românești.
- Curățarea cu Salivă:
Pune niște salică într-un șervețel uscat, iar apoi șterge bine penița. Nu este metoda mea preferată, dar este o alternativă pe care unii o folosesc.
- Metoda Cartofului:
Acesta este metoda mea favorită, cea pe care o folosesc cel mai des. Introdu cu grijă și răbdare penița într-un cartof. Nu vei distruge vârful peniței. Lasă timp de câteva secunde, iar apoi clătește-o cu apă.
Metodele sunt, după cum poți observa, destul de variate. Preferințele tale își vor spune, bineînțeles, cuvântul. Încearcă-le pe cele care îți fac cu ochiul până o vei găsi pe cea potrivită pentru tine. Pregătirea penițelor noi nu e chiar floare la ureche fiindcă și penițele au particularitățile lor. Dacă o metodă nu a îndepărtat suficient de bine învelișul protector, mai încearcă o metodă.
pro tip
Mie îmi place să țin un carton mic pe masa de lucru fiindcă uneori când simt că fluxul cernelii nu este cursiv mai introduc în cartof penița și totul merge strună apoi. Sunt unele penițe ca cele G (ex. Zebra G, Nikko G) care sunt predispuse la a atrage uleiurile care se adună în recipientul nostru de apă.