În ultima vreme cred că ai auzit despre literele caligrafice din ce în ce mai des. Odată cu anii 2000 și-a făcut un comeback în Statele Unite ale Americii și de atunci popularitatea caligrafiei la nivel mondial a fost crescândă, popularitate facilitată în special de scrisul la tastatură, internet și rețelele sociale. În România, de-a lungul ultimilor ani am observat că s-au format anumite preconcepții cu privire la caligrafie, ce înseamnă ea, la ce se referă termenul și mi-ar plăcea să punem puțin lupa pe caligrafie ca să clarificăm miturile formate în jurul ei.
Caligrafie: între scriere de zi cu zi și expresie artistică a scrierii de mână
Caligrafie.
Când spun doar atât, ce îți vine în gând?
Am observat că atunci când spun caligrafie apar mai multe scenarii în mintea interlocutorilor mei. Dacă unii oameni se gândesc la un scris generic frumos, adică lizibil, îngrijit, plăcut vizual, alții vizualizează scrisorile și bilețelele scrise cu pana din filme, manuscrisele medievale sau le vine în minte imaginea foarte clară a unui stil caligrafic.
Cred că această confuzie e cauzată pe de o parte din cauza faptului că in România nu prea avem o tradiție în caligrafie ca artă, iar mai apoi pentru că termenul în sine e destul de generic. În engleză distincția dintre handwriting (scriere de mână) și calligraphy (latura artistică a scrierii de mână) e mult mai clară. La noi în țară cele două sensuri ale cuvântului se folosesc adesea interschimbabil.
Caligrafia nu e doar un scris lizibil și organizat.
Caligrafia e la jumătatea drumului dintre scriere de mână obișnuită, de zi cu zi și lettering. Ea e metoda scrierii cu intenție artistică în care literele au o rădăcină adâncă în stilurile tradiționale de scriere.
Evoluția Caligrafiei
De mii de ani scrisul a fost forma prin care informația a fost dată mai departe de la o generație la alta. Caligrafia are rădăcini adânci în cultura umană, avându-și originea în antichitatea timpurie. Ea s-a dezvoltat odată cu umanitatea și a continuat să se se adapteze vremurilor.
Nu putem despărți caligrafia de scribii trecutului, de istoria scrisului cu stilurile de scriere și evoluția lor, de paginație și tehnicile de scriere, respectiv uneltele de lucru.
De-a lungul timpului, componenta funcțională și cea decorativă s-au întrepătruns până când datorită dezvoltării tiparului și eliberată de constrângerile comerțului, respectiv ale necesității, caligrafia a devenit o formă de artă în sine.
(caligrafie executată cu tocul și penița flexibilă în stilul de caligrafie englezească Copperplate)
Arta Caligrafică
forma supremă a scrierii de mână
Caligrafia este o ramură a artelor vizuale. De-a lungul timpului, la fel ca și celelalte arte, a fost modelată de evoluția societății și a luat diferite forme de la stiluri tradiționale, cum ar fi cel gotic, italic sau copperplate, până la stiluri moderne și expresive, cum ar fi caligrafia modernă, brush pen lettering-ul sau caligrafia digitală.
Când mă gândesc la caligrafie automat o asociez cu ritmul, controlul, precizia execuției, cu armonia și expresivitatea formelor, dar totodată cu istoria pe care o poartă. Un alfabet caligrafic nu este scris după ureche, ci urmează anumite reguli de construcție.
Caligrafia începe ca un meșteșug, o demonstrație de măiestrie și prin concept se poate ridica la rangul de artă.
Caligrafia este un meșteșug care necesită câteva instrumente esențiale: instrumentul de scris, cerneală și o suprafață de scriere. Arta Caligrafică depinde de folosirea adecvată a acestor instrumente (de către practicant), de cunoștințele sale cu privire la structurile literelor, de iscusința și libertatea ope care le are folosindu-le.
- Heather Child, The Calligrapher's Handbook
Esența Caligrafiei
🔍 Dex-ul o recomandă ca fiind "Arta și deprinderea de a scrie frumos", eu aș adăuga că e o scriere frumoasă cu funcție artistică, o scriere în care acest "frumos" e definit de norme estetice clare, principii care vizează construcția literelor, proporțiile, spațierea și așa mai departe.
Caligrafia este o practică care necesită răbdare, precizie și exercițiu constant pentru a dezvolta abilități și a obține rezultate impresionante.
Caligrafia e până la urmă un tip de scriere care nu se face după ureche, ci necesită studiu, analiză, dedicare, dar și creativitate. Caligrafia e un tip de scriere care interpretează cuvintele artistic și poartă cu sine o bogată tradiție pe care noi o ducem mai departe cu fiecare cuvânt scris cu pasiune și drag de frumos.
Acum poți duce și tu mai departe caligrafia.
Descoperă cum se simte arta caligrafică și din spatele ecranului, învață să scrii cu tocul și penița la tine acasă cu setul Ghidul Caligrafului Începător. Dă-ți voie la câteva momente de relaxare pe hârtie și bucură-te de un stil de caligrafie elegant care să ți se potrivească.